Hva er mikrolæring og får man ønsket effekt ut av det?

microlearning_front

Feel free to share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mikrolæring har vært oppe til diskusjon i flere år, og det kan virke som om ekspertene ikke blir helt enige om det er effektivt nok. Men flere undersøkelser og erfaring tilsier at mikrolæring fungerer.

 

Mikrolæring er kort fortalt ny kunnskap innlært i små porsjoner, og kan derfor også integreres inn i arbeidshverdagen ved ønske om kompetanseheving.
Opplæringen kan komme i form av video, lyd, tekst, presentasjon, coaching, simulering eller oppgaver.

Hva er en touch-skjerm? Hvordan knyte slips? Hva er speilreflekskamera? Du finner svarene i videoform på f.eks Youtube. Kort og effektivt – og det er mikrolæring. 

 

Oppmerksomhetsspenn

Vi har tidligere referert til at oppmerksomhetsspennet til en gjennomsnittlig voksen person ikke er stort mer enn 20 minutter, i artikkelen med tips til hvordan lage et bra e-læringskurs.

Derfor fokuserer man på at i mikrolæring skal hver sesjon være godt innenfor det, og gjerne på 10-15 minutter på det lengste. 

Det passer godt i en ellers travel arbeidshverdag, med høyt tempo og avbrytelser. Bare tenk hva som skjer med fokuset ditt ved en varsel på telefonen, eller lyden av en ny e-post.

 

Fordeler med mikrolæring

Man kan spørre seg om mikrolæring er populært fordi det fungerer, eller at det fungerer fordi det er populært. Og svaret har en rot på begge sider.
Det er definitivt mye enklere å motivere seg for litt kunnskapspåfyll om du vet at det tar 10 minutter fremfor halvannen time. Og enda bedre er det om du kan få det på mobiltelefonen fremfor å møte opp i et klasserom. Du får påfyllet akkurat når du har tid eller når du trenger det. 

 

Forskning på materialet tyder på at mikrolæring er 17% mer effektivt enn vanlig klasseromsundervisning. Ny kunnskap i små, fokuserte deler var i undersøkelsen lettere å forstå og huske, enn ved tradisjonell undervisning.


Ulemper med mikrolæring

Alt man kan lære kan jo ikke læres i korte sesjoner, og det er mye som er avhengig av en bredere forståelse for et tema. Analytiske ferdigheter eller det å for eksempel utforske hvordan hele sivilisasjoner er blitt borte, krever lengre studier og refleksjoner.

Mikrolæring fokuserer altså på ett spørsmål og ett svar om gangen.

 

Og man kan altså ikke bare kutte ned på masse informasjon for å gjøre materialet mikrolæringsvennlig, slik risikerer man å miste viktige hull i kunnskapen man skal opparbeide seg.

 

Å bygge opp et mikrolæringskurs

Mikrolæring kan være effektivt til for eksempel ferdighetsoppdateringer, kundeserviceopplæring og softwareopplæring. 

Korte og enkle videoklipp, gjerne delt opp i kategorier vil i følge undersøkelser være det mest effektive. Tenk at klippet skal være så langt som nødvendig, men så kort som mulig. 

 

Begynn med hva du vil oppnå med kurset, før du setter fingeren på hva som konkret må til for å løse problemstillingen. Deretter hva målpersonen bør kunne grunnleggende om hvorfor. Og til slutt er det bare å sy det sammen.

 

Mer anbefalt lesing om mikrolæring finner du her. 

Other articles

Vignita Home

Migrasjon til Versjon 3.0

De siste 12 månedene har vårt designteam jobbet fulle dager med å redesigne Vignita. Nå er vi i gang med å rulle ut versjon 3.0! 

Welcome back!

It's a great day to learn something new!

Login to your account